De smaak van vernieuwing

De smaak van vernieuwing

Door Hanno Spanninga | 16.05.2021 | Leestijd:

Ik viel al zappend in een verhaal van de Groninger boerenzoon en Nobelprijswinnaar Ben Feringa (in de video op 19 minuut 58). Hij vertelde over een coating gemaakt uit resthout en over kerosine gemaakt van CO2. De dag erop las ik over Dandelion Chocolate in San Francisco.

Cybertruck

Dandelion maakt voor ‘Maybe the very best chocolate chip cookie’ een chocolade chip die ontworpen is voor maximale ‘texture pleasure’ (smaakbeleving). De chip, een vierkant blokje met twee dikke en twee dunne randen, is ontworpen door Remy Labesque, industrieel ontwerper bij Tesla.

Als je de cybertruck van Tesla ziet, lijkt het erop dat het ontwerp van Labesque op de verkeerde tekentafel terecht kwam. Je weet het bij Elon Musk immers maar nooit. Hij was betrokken bij het succes van PayPal, maakte van Tesla de meest waardevolle autobouwer op de beurs en wil in 2026  met SpaceX op Mars landen. Eén uitdaging is het voeden van de Marsreizigers. Spannende ontwikkelingen, waarbij techniek en food hand in hand gaan.

Bakkerswinkel: Pleisterplaats van ’texture pleasure’

Over food gesproken, nu we in het post-coronatijdperk aankomen besteden consumenten weer steeds meer geld aan eten buitenshuis. De retailers laten gewonnen omzet echter nooit makkelijk los. Zij maken achter de schermen vast versneld werk van de doorontwikkeling van superants, de toevoeging van horeca aan foodretail. Als het meezit, blijven consumenten de bakkerswinkel wel vinden als pleisterplaats van ‘texture pleasure’.

De mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat doen

The Crazy Ones

Terug naar mensen als Feringa en Musk. Ze fascineren me. Hun visie en vaardigheid om te innoveren en, zoals Musk, kansen in contanten om te zetten is van een andere orde. Het zijn de mensen die Apple in zijn eerste commercial ‘The Crazy Ones’ noemt, de buitenbeentjes, de rebellen: “Je kunt ze citeren, het met ze oneens zijn, ze verheerlijken of belasteren, maar het enige wat je niet kunt doen is ze negeren. Omdat ze dingen veranderen. (…) Want de mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die dat doen.”

Ik respecteer ze, deze Crazy Ones. Zij zien dingen, waar wij blind voor zijn. Blind, dat is ook Mike van Brenk. En toch wilde hij bakker worden. Hij ging naar het ROC van Amsterdam, liep stage bij Bakkerij Lex Brakenhoff en werkt nu bij Banketbakkerij De Wijn. Ja, Mike is zo’n buitenbeentje, zo’n rebel. Hij was zo gek om te denken dat hij de wereld kon veranderen. En hij was degene, die het ook deed. Samen met zijn leraren en werkgevers. Blind als hij is, liet hij het ons zien: Hoe we allemaal onze droom tot werkelijkheid kunnen maken.

Foto: Dandelion Chocolates

Hoe kan Hanno u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.