Olifantenpaadjes

Olifantenpaadjes

Door Hanno Spanninga | 26.02.2021 | Leestijd:

Soms ben ik de olifant, die door de porseleinkast stampt. Soms de olifant, die niet vergeet wie hem belazerd heeft. Altijd ben ik de olifant, die de dagelijkse dingen steeds op dezelfde manier doet. Olifantenpaadjes zijn dat, die dagelijkse gewoontes, ingesleten in het gras.

Op dit moment ben ik door minder bewegen en lekker eten een olifant(je) als ik op de weegschaal sta. Eigenlijk vooral door de weerstand om mijn eetgewoontes te veranderen. Ik weet niet of ik het volhoud. Ik wil de smaak niet missen van de grillworst met mosterd van de Vrouwenslagerij. Ik wil niet, dat een ander me vertelt wat ik mag eten. Ik heb het al een keer geprobeerd. Ik wil dat heerlijke glas wijn niet missen (oké, dat is geen eetprobleem). Allemaal weerstanden.

Weerstanden verminderen

Tot een arts me vertelde over het risico van overgewicht. Voor de kwaliteit en duur van mijn leven. Dat zet je aan het denken. Dat zet je aan om nu te veranderen. Alleen die olifantenpaadjes, hè?

Hoe kun je als ondernemer dat ongemak van verandering voor je team beperken, de weerstanden verminderen, de olifantenpaadjes verleggen? Tja, alleen door leiderschap.

Het draait vooral om: “Hoe krijg ik ze mee?”

Bij een mislukte verandering, zoals een overname, krijgt het cultuurverschil tussen bedrijven vaak de schuld. Het verschil in leidende waarden, gedrag en gedeelde ervaringen. Alleen is dat niet overbrugde cultuurverschil vooral gebrek aan leiderschap. ‘Leiderschap van verandering’, zoals emeritus hoogleraar veranderingsmanagement John Kotter dat noemt. Hij beschrijft, hoe je verandering succesvol leidt en realiseert.

Entertrainer Jan van Setten schrijft in ‘Hoe krijg ik ze zover?’ vergelijkbare stappen als Kotter. Uiteindelijk draait het natuurlijk vooral om ‘Hoe krijg ik ze mee?’. Je wilt dat je mensen veranderen omdat ze willen, niet omdat ze moeten. Dirigent Benjamin Zander zegt erover op TED: “De echte kracht van een leider komt uit het krachtig maken van anderen.”

“Luister jij naar hen, dan luisteren zij naar jou”

Je mensen meekrijgen begint daarom met respect en aandacht. Maak je mensen bewust van de noodzaak van de verandering. Help ze die te begrijpen. Geef antwoord op de vragen: “Waarom?” en “Waarom nu?” Vraag wat hen tegenhoudt. Herken, erken en bespreek emoties. Luister jij naar hen, dan luisteren zij naar jou.

Deel dan je visie met ze. Enthousiasmeer ze, zodat ze je ideaal omarmen. Stimuleer ze in actie te komen. Beloon als het goed gaat. Help als het niet lukt. Zorg voor ‘quick wins’, snelle resultaten. Veranker tot slot de veranderingen in je organisatie, in een nieuw olifantenpaadje.

P.S. Ik begin morgen.

Foto: Sasin Tipchai via Pixabay

Hoe kan Hanno u helpen?

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.